Despre Nopţi Galileene

Despre Nopţi Galileene

Nopţi Galileene, un eveniment astronomic global care invită locuitorii planetei să descopere Universul


Daţi ceasul înapoi cu 400 de ani şi mergeţi pe urmele unui uriaş! Experimentaţi acum ceea ce l-a uimit pentru prima dată pe Galileo Galilei în anul 1609!

Ultimul proiect de amploare din Anul Internaţional al Astronomiei 2009 (AIA2009), Nopţi Galileene, constă în organizarea a mii de evenimente publice în toată lumea. Astronomi amatori şi profesionişti, entuziaşti şi publicul larg vor ieşi pe străzi peste tot pe Glob, ridicându-şi ochii către cer şi îndreptându-şi telescoapele către aceleaşi minuni pe care astronomul italian Galileo le-a observat acum 400 de ani.

Nopţi Galileene se bazează pe succesul fără precedent al proiectului 100 de Ore de Astronomie din luna aprilie, un alt proiect de amploare din cadrul AIA2009. De-a lungul a trei nopţi, astronomi amatori şi profesionişti, precum şi alţi entuziaşti, vor împărtăşi oamenilor cunoştinţele şi pasiunea lor pentru Univers.

Centrul atenţiei în Nopţile Galileene se concentrează pe obiectele observate de Galileo, incluzând aici Luna şi Jupiter, care vor fi bine poziţionate pentru observaţii pe cerul nopţii în timpul evenimentului. Pentru mulţi oameni va fi pentru prima dată când se vor uita printr-un telescop; vor avea ocazia să vadă privelişti care îţi taie răsuflarea, cum ar benzile de nori ale planetei gigant, Jupiter, precum şi detalii pe suprafaţa Lunii plină de cratere. Va fi o experienţă de neuitat.

Între 22 şi 24 octombrie, astronomii amatori şi profesionişti, centre de ştiinţă, şcoli şi toate grupurile interesate sunt invitate să facă parte din proiectul Nopţi Galileene, să organizeze şi să-şi înregistreze propriile evenimente. Împreună putem transforma evenimentul Nopţi Galileene într-un succes mondial.

Catherine Cesarsky, preşedintele Comitetului Executiv AIAA2009, spune:

„Observaţiile realizate de amatori au jucat întotdeauna un rol important în astronomie, fapt evidenţiat de către unul dintre evenimentele cele mai incitante ale acestui an. Un astronom amator a observat că Jupiter a fost lovit de un asteroid sau de o cometa. Prin urmare, este potrivit ca această tradiţie să continue şi în Nopţi Galileene, pentru că mii de astronomi amatori şi publicul îşi vor îndrepta atenţia către Jupiter şi alte obiecte cereşti pe care Galileo le-a observat acum 400 de ani.”

Imagini spectaculoase ale obiectelor îndepărtate din Univers sunt bine cunoscute în întreaga lume şi ele contribuie, mai mult decât ar putea-o face vreodată cuvintele, la apropierea astronomiei de publicul larg, printre care se află şi viitorii astronomi. Publicului i-a fost oferită provocarea de a surprinde natura mobilizatoare a vecinătăţii noastre solare în concursul mondial de fotografie Nopti Galileene.

Organizat în parteneriat cu EuroPlaNet, concursul Nopţi Galileene încurajează orice persoană care îndrăgeşte astronomia să încerce o abordare diferită a observaţiilor pe care le realizează şi să creeze propriile fotografii ale vecinilor noştri planetari. Concursul a fost lansat oficial în timpul Congresului European de Planetologie EuroPlaNet care anul acesta s-a desfăşurat la Potsdam, Germania.

La 400 de ani de când observaţiile cu telescopul ale lui Galileo au revoluţionat perspectiva noastră asupra Universului, publicul îşi va îndrepta atenţia către cerul înstelat. Oamenii din toată lumea sunt încurajaţi să participe la proiectul Nopţi Galileene şi să trăiască probabil aceleaşi sentimente de veneraţie şi de mirare ca şi Galileo.


Linkuri

Nopţi Galileene: www.noptigalileene.sarm.ro

Galilean Nights: www.galileannights.org

IYA 2009: www.astronomy2009.org

European Planetary Science Congress: http://meetings.copernicus.org/epsc2009/


Notă

Obiectivul AIA 2009 este să ajute cetăţenii lumii să-şi redescopere locul în Univers, observând cerul zilei şi al nopţii, să realizeze impactul astronomiei şi al ştiinţelor de bază în viaţa noastră de zi cu zi, să înţeleagă mai bine cum cunoştinţele ştiinţifice pot contribui la o societate mai echitabilă şi paşnică.

Ţelul AIA 2009 este să stimuleze interesul pe plan mondial, în special în rândul tinerilor, pentru astronomie şi ştiinţă sub deviza „Descoperă Universul!”. Evenimentele şi activităţile AIA 2009 vor promova o mai bună apreciere al aspectului de natură inspiraţională a astronomiei ce constituie o resursă de nepreţuit pentru toate ţările lumii.

Nodurile naţionale din fiecare ţară au fost formate pentru a pregăti activităţi pentru 2009. Aceste Noduri Naţionale stabilesc colaborări între astronomii profesionişti şi amatori, centre de ştiinţă, educatorii şi alţi lucrători din domeniul ştiinţei în pregătirea activităţilor pentru 2009.

Anul International al Astronomie a fost proclamat de Organizaţia Naţiunilor Unite la 20 decembrie 2007.


Pentru mai multe informaţii

Catherine Moloney
Galilean Nights Task Group Chair
Cellular: +44 7881861400
E-mail: cmoloney@eso.org


Alte Contacte

Pedro Russo
IYA2009 Coordinator
ESO ePOD, Garching, Germany
Tel: +49 89 320 06 195
Mobil: +49 176 6110 0211
Fax: +49 89 320 23 62
E-mail: prusso@eso.org

Yolanda Berenguer
UNESCO Focal Point for the International Year of Astronomy 2009
UNESCO HQ, Paris
Tel: +33 1 45684171
E-mail: y.berenguer@unesco.org

Anita Heward
Europlanet Press Officer
Tel: +44 7756 034243
E-mail: anitaheward@btinternet.com

Ian Corbett
General Secretary, International Astronomical Union
IAU Secretariat, Paris, France
Tel: +33 1 43 25 83 58
E-mail: icorbett@eso.org

Lars Lindberg Christensen
IAU Press Officer
ESO ePOD, Garching, Germany
Tel: +49 89 3200 6761
Mobil: +49 173 3872 621
E-mail: lars@eso.org


România

IYA 2009 – Single Point of Contact
Dr. Magda Stavinschi
Retired President Commission IAU „Astronomy Education & Development”
Tel./fax: +40 21 337 3389
E-mail: magda_stavinschi@yahoo.fr


Nopţi Galileene

Valentin Grigore
Preşedinte Societatea Astronomică Română de Meteori
Tel: +40 245 213851
Mobil: +40 0722 829034
E-mail: vali.grigore@gmail.com